Drick tills du får spader.

Ett något större glas placeras mitt på bordet som drinkar-skaran samlats runt. En vanlig kortlek blandas och sprides ut i ring runt glaset, valörerna neråt. Alla har egen öl. Sedan börjar man, vem som helst, men för enkelhetens skull kan vi ju säga att mest berusad börjar :o) . Denne drar ett kort, visar upp det, och följande kan uppstå (kort förklaring):

2:a till 10:a (vilken färg som helst):
Personen som drog kortet får nu fördela antalet "klunkar", som kortet visar, till sina medspelande. De som fått klunkar tilldelade sig, dricker antalet av sin egen öl.
Knekt:
Personen som drog kortet får nu införa en egen regel till spelet (inom vissa gränser naturligtvis). Den som bryter mot en regel får dricka fem klunkar (av den egna ölen).
Dam:
Personen som drog kortet får starta ett tema på ord som relativt raskt ska gå runt bordet. Är någon för trögtänkt,upprepar eller bara gör fel blir det fem klunkar för denne (av egen öl).
Kung:
Personen som drog kortet fyller på en fjärdedel av glaset i mitten, utav sin egen öl. Den person som drar sista kungen (och fyller på sista fjärdedelen) dricker själv också ur hela glaset.
Ess:
Personen som drog kortet har efter detta valfrihet att när som helst sätta tummen på bordet innan det blir dennes tur igen, och när detta görs gäller det för alla andra att sätta upp tummen på bordet så snabbt som möjligt utan att bli sist. Sist = fem klunkar.

När alla klunkar har druckits, regler, eller specialare utförts läggs det dragna kortet undan och näste person drar ett kort. Medsols ordningsföljd.
Spelet är slut när korten runt mittenglaset är slut (eller ölen är slut).

Lite exempel:

Olle drar spader 9 och säger: -Sven dricker 5 klunkar, Anne-Maj dricker 1, Oskar 3.
(alla gör detta och näste person drar ett kort).
Sven drar ruter knekt och säger: -Hädanefter ska man säga: "Lysrörsamatur" innan man dricker.
(Detta gäller tills spelets slut.)
Anne-Maj drar köver dam och säger: -Delar i en motor:Oljetråg. [Oskar:vevstake][Olle:tändstift][Sven:lysrör]
(Sven hade fel och får således dricka 5 klunkar, om han nu inte glömde bort att säga "lysrörsamatur" innan han drack, för då skulle det bli 5 till...)
Oskar drar hjärter kung och fyller på en fjärdedel öl i mittenglaset.
Olle drar hjärter ess och säger inget. (nästa spelares tur.)
Sven drar en ruter tvåa, och då sätter Olle tummen på bordet... alla gör likadant... utom Sven, SOM får dricka fem klunkar till :)

...och som om inte detta vore nog har vi även blivit förärade:
Borlängeregler för Drick tills du får spader, Aka Prison rules:
(Tillägg till orginalreglerna)

Alla får spader [Frivillig regel]:
Träder i kraft när det är många som är med och spelar. Klunkkorten ([3-5]-10) gäller för alla dvs. ifall spader 7 dras så tar alla 7 klunkar. Även spader kung (se nedan) skall drickas av alla.

Urinering:
Att lämna spelbordet för att urinera kostar fem straffklunkar som skall tas vid återkomsten till spelbordet. Spelaren räknas fortfarande som varandes i spel och kan således tilldelas klunkar och liknande. (Damer (kortet) undantaget.) Riktiga män urinerar aldrig före första sexpacket.

Nya och förändrade kort:

Ess:
Får sparas och användas närsomhelst under partiet.

Tvåor:
Kisskort, sparas och kan användas närsomhelst under partiet. Gäller för ett besök, kastas efter utnytjande. Den som använt ett kisskort räknas inte som varandes i spel och kan således inte bli tilldelad klunkar och liknande. Den som använt ett kisskort behöver inte heller ta de fem straffklunkarna som vanligtvis gäller för urinering.

Treor [Frivillig regel]:
Personen som drar kortet får stjäla ett sparat kort (ess eller tvåa) från någon som har ett.

Fyror [Frivillig regel]:
Allsång. (vanligtvis andra partiet då alla är lite glada) Den som drar en fyra skall stämma upp till allsång. Helst en låt som så många som möjligt kan.

Kung:
Då Borlänge är laglös ociviliserad slum så finns det väldigt sällan tillgång till glas. Av denna anledning så fungera inte orginalregeln för kung så bra. Kombatanten som drar kungen skall istället svepa det som finns kvar i dryckesbehållaren (den behållare som för drycken till munnen, tex. burk, flaska, mugg eller dyl.).


FF tackar Tommy Andersson med gäng.